Voor- en nadelen van factoring
Factoring is een financieringsinstrument dat door ondernemers gericht kan worden ingezet, zowel voor de overbrugging van korte termijn liquiditeitskrapte als voor de structurele financiering van het werkkapitaal. Daarmee is factoring één van de mogelijkheden om de liquiditeit van een onderneming gericht te sturen.
Voorwaarden om factoring aan te vragen
Financieren op basis van factoring onderscheidt zich in essentie van andere financieringsvormen. Voor de andere financieringsvormen zijn de financiële positie en rentabiliteit van de kredietaanvrager de belangrijkste beoordelingscriteria. Bij factoring is dat anders, hier is de kwaliteit van de debiteuren – dus de kwaliteit van de afnemers van de kredietaanvrager – een belangrijk beoordelingscriterium. Extreem gesteld kan men zeggen: een slecht bedrijf met goede debiteuren is met factoring goed financierbaar. Deze stelling is de voedingsbron geweest van de misvatting dat factoring 'the lender of last resort' is. In het moderne ondernemen wordt meer belang gehecht aan focus. Moderne ondernemers focussen zich sterk op hun core business. Juist voor succesvolle en financieel sterke bedrijven kan het uitbesteden van debiteurenbeheer dan helpen.
De klassieke factoring van de volledige debiteurenportefeuille op basis van een vaste contracttermijn met een duur van één of twee jaar is gericht op bedrijven met omzetten vanaf enkele miljoenen euro’s. Afgelopen jaren is met de komst van veel nieuwe factormaatschappijen een grote verandering teweeg gebracht. Nieuwe factormaatschappijen kennen minder beperkingen en daardoor ook andere doelgroepen. Zij richten zich op grote én kleine ondernemingen. Ook zzp’ers kunnen er terecht. De filosofie van de nieuwe generatie factormaatschappijen is nog nadrukkelijker: het gaat om de te bevoorschotten factuur. Als een factuur bevoorschotbaar is, zijn nieuwe maatschappijen bereid tot factoring. Sluit je een overeenkomst met zo’n factormaatschappij, dan bepaal je zelf welke facturen van vooraf geselecteerde debiteuren je al dan niet instuurt ter bevoorschotting. Als de factormaatschappij de factuur ontvangt, wordt deze binnen 24 uur beoordeeld en bij goedkeuring direct betaald.
Waarom steeds meer ondernemers voor factoring kiezen
Steeds meer Nederlandse bedrijven maken gebruik van factoring. Dit doen ze voornamelijk om hun cashflow gezond te houden en liquiditeit te versterken. Factoring is ook interessant wanneer jouw onderneming wel een strakker debiteurenbeheer kan gebruiken.
Het vinden van de juiste factormaatschappij is nog niet zo eenvoudig, want het aanbod is groot. Wie deze markt niet kent, doet er goed aan zich te oriënteren alvorens een keuze te maken. Het is het overwegen waard om de visie van een onafhankelijke financieringsadviseur te vragen.
De voor- en nadelen van factoring
Een belangrijk aspect van factoring is: liquiditeit. Een bedrijf beschikt snel na het versturen van de facturen al over het geld. Dit is voor groeibedrijven interessant, want snelle groei gaat gepaard met groeiende investeringen in voorraad en activiteiten. Vervolgens groeit in zo’n situatie ook de debiteurenportefeuille. Groeibedrijven lopen daardoor het risico van liquiditeitstekort, of zelfs van liquiditeitsspanning. Door factoring houdt de liquiditeitsstroom de groei van de onderneming bij. Een bijzonder voordeel van American factoring is dat de factormaatschappij zich bij de beoordeling van de financieringsaanvraag niet primair baseert op de kredietwaardigheid van de verkoper van de factuur (crediteur), maar op die van de debiteur (klant) van de onderneming. Een bedrijf met slechts één of enkele opdrachtgevers wordt door een bank niet gemakkelijk gefinancierd vanwege het te hoge (concentratie)risico. Een factormaatschappij heeft hier doorgaans geen probleem mee, mits een afgeronde prestatie is geleverd en aan overige voorwaarden is voldaan.
Al met al is factoring een reeds lang bestaande, inmiddels goed doorontwikkelde vorm van non-bancaire financiering van B2B particulieren. ondernemingen. Het is een financieringsinstrument dat door ondernemers gericht kan worden ingezet, zowel voor de overbrugging van korte termijn liquiditeitskrapte voor de structurele financiering van het werkkapitaal als ook voor het professionaliseren en uitbesteden van debiteurenbeheer.
Stapsgewijs ondersteuning bij het maken van de juiste keuzes
Heeft u advies nodig passend voor uw persoonlijke situatie? Of wilt u eens vrijblijvend kennismaken om de mogelijkheden te bespreken om uw doelstellingen te realiseren? Vraag hieronder een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We brengen uw situatie volledig in kaart en kijken van daaruit wat wij voor u kunnen betekenen.
Ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek